Monday, April 13, 2009

Cucur Jagung

Ahh...!! Sedap nyer malam nih makan cucuq jagung... Cucuq jagung nih luarbiasa skit sebab resepi asal ciptaan Cik Niza sendiri.... heheh!!! Jangan tak percayaaaa....
Buat dia sempoi ja...

Jagung 4 ketui, udang sederhana besaq 15 ekoq (tumbuk dgn bwg besar), bawang besar seulas, bubuh sedikit aja udang geragau (org Kedah panggil udang kepai), secamca kecik serbuk cili. Secawan tepung gandum (of courssee!). Secubit garam (tapi tak perlu pun takpa).
Pastu, gaul semua (air tak perlu banyak sebab tepung tak banyak, lagipun udang & jagung tu dah berair skit kan?)...
Taadaaaa....!!! Boleh la goreng dahhh...
Goreng plak... jemput kecik-kecik ja, goreng sampai coklat gelap (smpai garing la tuuu...). Jgn kuning-kuning je dah angkat. Nanti 'makan minyak' lak cucur tu... Heheh! Sila la menjamu selera!
Sepinggan 2 orang aja makan...Ish,ish,ish...!! Cucur jagung ke...cucur udang nih hah? Me'ranum' dalam kuali tu... Tak sabar nak tunggu. (Jgn le tgk ghupa kuali tu...dia byk berjasa pd kami banding kuali yg kunun mahal tuh!)
Tapi...ada tapi nyer! Resepi ni tak valid untuk Cheq Tom pasai dia kata yg dia buat lebih sedap & tak hangit! Huahuahua...jgn marah no! Dah betui, buat lagu mana?! Takpa, cucur mak pun cheq makan aih... cuma yg kuning tu kena la selak cari jagung & kena lak cicah ngan sos. Pun okey kan??
Mak, nak cucuq udang mak sepinggan. Cucuq udang mak sure tak boleh lawan seantero dunia nyer...dengan kuah kacang 'mellekkaattt' kat jari & lelangit... Ulllallaaa... Power wa cakap luuu...!!!

1 comment:

  1. Cheq Tom... mintak tulun bgtau Kak Lon suh dia bawak mai cucuq cucuq tu mai opis ekk... Cheq Mimie nak makan ni haa...

    ReplyDelete

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin