Tuesday, June 9, 2009

big tanks, big thanks

At last, my wish came true... to treat my family to Aquaria, KLCC. Bawak Mak Abah, Wildan, Nurin, Nani & nisa_kadir, Alang, Acin & Alin. Mami aje xleh ikut sbb keje... Happy!! Happy!! Big Thanks to all, sbb walaupun depa letih... baru balik dari KLIA hantar daddy Wildan kena bertugas di Indonesia (for 3 mths)... bangun se-awal 4am, bersiap2 nk ke KLIA dari Gemas... pastu nk rush balik ke Kedah lak petang tuh... masih boleh entertain anak & kakak depa yg sorang nih... We all plak bergegas dari Ipoh, sempat breakfast nasi lemak bungkus je...

Beli tiket Aquaria, diorang bukak promotion table kat lobby opis aku... So, tak nak melepaskan peluang nih, alang-alang diorang dah ada kat sini... Just RM20 for Adult, RM15 for Children below 12 years, my purse saved nearly RM70. Hehe...suka!! Yang penting...kita Enjoy!! Nasib plak ada rezeki lebih skit...Alhamdulillah!!

Kedatangan kami disambut oleh ikan-ikan Piranha (red belly piranha) dlm aquarium besar dekat pintu masuk utama... MAk ooii... kalu terjatuh le dlm nih memang akan jadik mangsa sungguh... patut le diorang asingkan khas utk ikan2 nih...

Pastu masuk je ada small ponds - ada belangkas, boleh pegang tapak sulaiman, gamat. Tapi orang byk sgt dok kerumun... x sempat nak ambik gambaq. Kat dinding2 Aquaria tuh ada mcm2 pameran lagi... several type of fishes, electric eels, snakes, frogs, Tarantulas, butterflies, lizards, iguana, Tuntung, crocodile & any sort of animals u never seen before... Rasa mcm Discovery Channel lak. Penat gak kalu nak ambik gambaq tuh...mana dgn nak dukung budak 'merap' yg ngantuk tuh lagi...mcmana MakLong nak ambik gambaq nih Wildan?...

Aropaima... Besaq giler ikan nih... Duduk dlm aquarium besaq...nampak cam tak ganas, lemah gemalai je dia swim, boleh campur ngan ikan2 lain lagi...

Ait?? Apa dia nih? Sekali imbas memang mcm rocks je... ghupa nyer kura-kura. Tuntung ke, apa ntah nama sebenar dia.

Yeehhh!! dapat tengok turtle - live! Cute nyer... Tengah duduk dekat kolam nih, tetiba aje dia swim & timbul dekat Wildan... dia terkejut! "Heehh, jom la MakLong kita pi tang lain.."

Haaahhh... byk nyer ikan. Ada ikan kenit2... snappers, butterfly fish, ada anak ikan yu, anak ikan pari... air jernih giler, boleh celup2 tangan.

Open concept pond...sebelah cylinder tank, boleh celup2 tangan (hee...brani ke?), boleh tengok dari tangga...tapi jgn terjatuh lak dlm kolam nih... Ayoyo, cannot imagine maa...!

Big cylinder tank & beautiful fish in one of the aquarium...Lion Fish kut nama dia. Cantik, tapi poisonous types if not mistaken.

aquarium paling besar...The Living Ocean - rasa cam duduk dlm laut. Dlm tunnel nih ada tempat pejalan kaki & special conveyer-belt where you can just stand and travel all around the Aquarium which takes you from the beginning of the tunnel to the very end...jadi org tua2 takyah letih nak berjalan.

Ada mcm2 hidupan laut... ada sand tiger sharks & a few types of sharks (takut tengok gigi dia tajam2), huge sting rays @ikan pari (comel...nmpk mata & mulut dia mcm smiling..., swimming dgn melambai2), ikan yu bodo (yg hanya tidur je, duduk mcm batang kayu), big garoupa fish (yg kecik2 dh jual kt restoran gamak nyer), ikan yg slalu kita makan & tengok kat pasar...various types of fishes & marine life species.

Nurin yg teruja... buat muka cam apa ntah... spoil gambaq MakLong yg maintain 'ayu' tuh! Cian kat abg dia si Ammar tuh tak dapat ikut...

Sempat posing kat terowong nih... enjoy ke? @ terpaksa layaannnn!!!!

Seronok la budak-budak... dapat tengok orang bagi makan ikan dlm kolam utama. Masa we all kat situ around 3pm...feeding time everybody!! Memang patut pun diorang hanya bagi budak2 aje masuk dlm 'kandang' tuh, disertai oleh sorang penjaga (iaitu aku!)... huahahahh...

one of the diver hand-feeding the fish... ngeri gak tgk sharks tuh dok meliuk-lentuk kat orang nih nak ambik makanan... tapi, dia kan expert... dia suapkan mcm xde apa2...

Nak pegi lagi la...

replika 'kapal/bot karam' mengindahkan lagi suasana

muka budak ngantuk & letih... tak teruja langsung tengok 'rahang' jaws kat belakang dia tuh... "Ermm (",)... apa-apa aje lah MakLong..."

Ciannnn... dah letih diorang nih. Dah 'lembut lutut'... andai kata keluar aje dari Aquaria nih, terus ada tilam ngan bantal... tombang agak nyer!!! Anyway, we had a good time together. Pasni, abah & mak sihat skit, dh bukak kedai... mesti dok cite lak kat kengkawan depa...pi Aquaria. Huhu!!

video


video

1 comment:

  1. hmmmm..... mami kena tinggai... depa tak bawak mami pun.... aaaaaaaaa......

    ReplyDelete

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin