Thursday, June 25, 2009

orang posa teringin mkn kt TGIF


Buka posa tak koman-koman!!! Amboi Mamiiii...1st-day posa, TGIF youuuu....!!

Ahhh!!! Lets quench your thirst with Lemonade & Ice Lemon Tea & satisfy your stomach.

Fried Mac & Cheese. Crispy.

Lets see inside! Ermmm...hot, creamy, moist & yummy!

2-course meal. Appetiser: Clam Chowder. Sedap!

Sampai muncung-muncung molotts si Alang rasa clam chowder fav. dia...

Mami menikmati & menghayati rasa chicken salad nyer!!

Ribeye Steak -medium well.

Entree: Not just big plate, but also big serving. Salad je, 3 org pun xleh abis.

Close-up! Cajun-Fried Chicken Salad.

Alang gumbira dgn tudung 'soyoks' nyer yg baru... nmpk bersih & kemas sejak pakai camnih...

Tumpang kenyang...heheh! Mcm slalu...

Mamiiii...!! Jiwa ada kacau kaaa?? Makan pun x senyummm?? Lapaq ka?

Bagan Lalang & Beriani Gam

Jumaat lepas, pikir2 cam dah lama tak pi berkelah... teringin plak aku nak bercamping... dah berkurun tak camping, tiduq dlm tent, berlapik & berselimut dlm sleeping bag, malam dok luar tent sambil main cards (jeremy? jerammy? betul ke spelling nih?), bersembang smpai 2,3 pagi... pastu masak maggi panas2 sambil menikmati angin malam yg sejuk, rasa embun pagi...Uhrrmm!! Nyaman nyer!! Some more, kalu dapat joint outdoor activities like jungle trekking ke, panjat bukit ke... Ohhh! Best nyer!! Berangan jek dah rasa sejuuukkkkk smpai ke tulang sum-sum... dah lama tak buat keje2 tuh... dh tak active & dh tak dak kengkawan yg share minat yg sama... tak macam kengkawan kat Penang & kat Gurun dulu... slalu ada activiti nih... lagipun kat KL nih...hutan batu aje yg ada, tak berani sgt sbb byk org2 jahat skrg nih... So, berangan ajelah!
**
Berbalik pada realiti...secara tak planning betul2, hanya chit-chat dlm kete masa otw nk pi opis... ingat2 esok nk pi berkelah pepagi buta keluar, malam sempat goreng bihun & nugget...tapi, Hampeh!! Lepas keje kami balik ambik tent, sleeping bag, baju2 sepersalinan, some foods & titbits...semua main campak2 je dlm bag... Mami pun x bwk baju dia, dgn sehelai sepinggang, pi ambik bebudak Acin & Alin...kami bertolak je ke Bagan Lalang, Sepang. Mami sempat buat booking malam tu jgk...Sri Malaysia dh penuh, so dpt le (satu aje vacant) chalet Camar Laut Resort kt Bagan Lalang nun, daerah Selangor gitu... Camping?? Ehhh!! Lupakan aje...
**
We all bertolak dr Gombak 8pm, sampai Sepang dah 10am..sesat pusing2 nk cari jalan ke Bagan Lalang, pi tanya orang kt stesen Petronas, adalah sorang Abang nih dgn family dia offer nk bwk we all pi Bagan Lalang tuh sbb dia nk balik umah dia dekat2 Sri Malaysia sana...Alhamdulillah! Berkat doa "allahummayasir..." - ding dong-ding dong...smpai gak pkl 10.30pm. Check-in, angkat segala beg-beg, siapkan tempat tiduq...keluar plak nak pi makan seafood...tadi Mami beli McD aje utk 'lapik perut'... Boleh tahan mahal & food dia sedap gak kt restoran tuh...tapi sbb hati pun dh tinggal separuh antara makan & tiduq...x sempat le snap any photo. Rugi nyer!!!

Ni lah rupa our really 'BIG TENT'... 2 rooms, 4 single beds. Kami 5 org, sorang tiduq le dlm sleeping bag-si Alin...hehe!! Utk satu malam RM110. Boleh tahan le tempat nyer...bersih, teratur, sunyi...Nama setiap chalet ikut nama2 ikan...Siakap, Kerisi, Tenggiri, Pari, etc.
Bangun pagi, tengah sedap menikmati hujan renyai2...nampak si Apek Saiful baru keluar dari chalet dia, bertentangan dgn chalet kami... setengah menjerit ahli2 'Siakap' nih teringin nk bergambaq dgn Apek Saiful...apakan daya, masih berbaju tiduq masing2 w/p jam telah menunjukkan 9am...Mami sorang jek dh ready sbb pagi dia dh pi round2 melawat kawasan & minum teh tarik kt kedai.

Kami check-out pukul 11am, nk pi breakfast (konon nyer)... ter'sangkut' kat pasar ikan dkt kuala Bagan Lalang nih...sebab gerammmm tenguk ikan2 dia amatlah fresh, baru bawak naik pkl 4am td...murah plak tuh. So, penuh le bonet kete Mami 'tersumbat' dgn kotak polystrine yg diisi dgn ikan, sotong, ketam & ais ketul...

Sabar! Sabar Alang! Baru singgah satu kedai nih jek-kedai Kak Nurul, belum pi sampai kedai hujung lagi...macam nak borong semua. Aku pun teruja! Nasib x bawak MPV... Mami slow & steady..."Abang, nih skit, itu skit, siang siap2 ye...tambah nih skit, yg tuh boleh gak..." tup tap-tup tap kira..hampir RM140 jgk 2 org.



Breakfast?? Lunch?? Huuaaa :'( perut nangis!! Slalu cenggitu tau!! Sian kat perut, slalu kena dera...konon nak bfast kt Sg.Pelek laaaa..kat Kajang laaa..dh 12pm nak lunch Asam Pedas Ikan Terubuk kat Bangi plak, dah smpai kt situ..kedai tutup plak. Last2 teringat plak Nasi Beriani Gam Putra-jaya (B.G.P) kat highway tuh Mami pernah bwk Mak Abah makan kt situ...start le Amazing Race mencari jalan nk ke sana...dh bertahun x pegi...Mami x ingat jalan! Si Acin voice-box dia dh penuh angin, no words already... Imagine, nearly 2pm baru jumpa kedai. Sepanjang jalan, jumpa rambutan, beli...jumpa manggis, beli. Cuma x sanggup beli durian jek.
Nasib baik restoran nih ari Sabtu pun bukak! Kalu tidakkkk...kami makan Mami!!

Wahai nasi beriani gam yg lazat... kaulah penyelamat mood kami!! Nasi dia banyak sgt...Aku & Alang nk makan nasi beriani daging, so kami share 2 org... Memang puuaasss makan!!!

Nasi beriani gam ayam masak merah. Best!! Acin try yg nih, utk sorang makan...licin pinggan wa cakap lu...sama ada sedap @ lapaq sgt...wallahualam!
Copy from s'one blog...sbb aku x sempat snap gambaq nih masa beratur nk order nasi...lapaq sgt dah! Memang dia masak nasi dlm kain putih together dgn lauks dlm periuk besaq nih...so, nasi kira steam lah...x berminyak! Ramai giler kat restauran nih...dulu masa 1st time datang, tertutup! Dalam kedai. La nih dia buat style open concept. Senang la org nmpk, cuma panas skit la bila tgh @ ptg...
Reda skit setelah serbuan demi serbuan..."nk nasi nih, bang...lauk ni bang, bungkus 5 bang, makan sini 3 bang, campur nih boleh bang, tmbh ni skit bang, buang skit nasi ni byk la bang..."
Antara menu lain yg ada kt sini...asam pedas ada masa petang hingga malam jek...

Alang! Tak kenyang lagi ke? Tak cukup makan yeeehh??

Alang & Mami perut kenyang senang hati...tengah laayyaaannnn live band...ada gak kt situ. Masa lapaq, rasa 'terganggu' skit-very loud! Masa kenyang,..."oohh! dia nyanyi lagu2 Alleycat, JayJay, BDB & zaman2 80an, okey gak!" .

Kakak Acin!! Ini brapa nombor?? Suda xda nmpak ka? Ayoyo! Dlm kreta tada cakap, makan juga xda berkata-kata... Mak mertua kalu, blakang kasi lalu pun tara kenal!! Sedap sgt ka? Mau kawen sama itu anak tokeh??


Resit. Ada alamat & no.tel. Mau order? Mau bikin reservation?

Suasana yg belum berkurang sejak kami mai... tak sempat meja nak kosong...
Syiok nyer kalu dpt bawak family & anak pinak makan kat sini... skali skala okey laaa...nasi beriani camnih mudah jemu kalu makan slalu... nanti2 kami akan meyerbu lagi tatkala perlu...

Monday, June 22, 2009

Selamat Hari Bapa

Selamat Hari Bapa - istimewa utk Abah ku!!
Abah...terima kasih atas segala pengorbanan mu yang tak terbilang, atas setiap titik keringatmu, kasih sayangmu, kesabaran & ketabahanmu... kami tahu Abah tak pernah abaikan tanggungjawabmu mendidik & membesarkan kami. We appreciated it very much!!
Abah...Ampunkan segala dosa-dosa kami.


Ya Allah
Rendahkanlah suaraku bagi mereka
Perindahlah ucapanku di depan mereka
Lunakkanlah watakku terhadap mereka dan
Lembutkan hatiku untuk mereka

Ya Allah,
Berilah mereka balasan yang sebaik-baiknya, atas didikan mereka padaku dan Pahala yang besar atas kesayangan yang mereka limpahkan padaku, peliharalah mereka sebagaimana mereka memeliharaku.

Ya Allah,
Apa saja gangguan yang telah mereka rasakan atau kesusahan yang mereka deritakan kerana aku atau hilangnya sesuatu hak mereka kerana perbuatanku jadikanlah itu semua penyebab susutnya dosa-dosa mereka dan bertambahnya pahala kebaikan mereka dengan perkenan-Mu ya Allah
hanya Engkaulah yang berhak membalas kejahatan dengan kebaikan berlipat ganda.

Ya Allah,
Bila magfirah-Mu telah mencapai mereka sebelumku, Izinkanlah mereka memberi syafa'at untukku. Tetapi jika sebaliknya, maka izinkanlah aku memberi syafa'at untuk mereka,sehingga kami semua berkumpul bersama dengan santunan-Mu di tempat kediaman yang dinaungi kemulian-Mu, ampunan-Mu serta rahmat-Mu...

Sesungguhnya Engkaulah yang memiliki Kurnia Maha Agung, serta anugerah yang tak berakhir dan Engkaulah yang Maha Pengasih diantara semua pengasih.

Amin Ya Rabbul Alamin..


DOA UNTUK IBU BAPA- Ya Allah! Ampunilah bagiku segala dosaku dan juga dosa dua ibu bapaku dan kasihanilah mereka keduanya sebagaimana mereka memelihara dan mendidikku di masa kecil.

Tuesday, June 9, 2009

feed me please...

video

big tanks, big thanks

At last, my wish came true... to treat my family to Aquaria, KLCC. Bawak Mak Abah, Wildan, Nurin, Nani & nisa_kadir, Alang, Acin & Alin. Mami aje xleh ikut sbb keje... Happy!! Happy!! Big Thanks to all, sbb walaupun depa letih... baru balik dari KLIA hantar daddy Wildan kena bertugas di Indonesia (for 3 mths)... bangun se-awal 4am, bersiap2 nk ke KLIA dari Gemas... pastu nk rush balik ke Kedah lak petang tuh... masih boleh entertain anak & kakak depa yg sorang nih... We all plak bergegas dari Ipoh, sempat breakfast nasi lemak bungkus je...

Beli tiket Aquaria, diorang bukak promotion table kat lobby opis aku... So, tak nak melepaskan peluang nih, alang-alang diorang dah ada kat sini... Just RM20 for Adult, RM15 for Children below 12 years, my purse saved nearly RM70. Hehe...suka!! Yang penting...kita Enjoy!! Nasib plak ada rezeki lebih skit...Alhamdulillah!!

Kedatangan kami disambut oleh ikan-ikan Piranha (red belly piranha) dlm aquarium besar dekat pintu masuk utama... MAk ooii... kalu terjatuh le dlm nih memang akan jadik mangsa sungguh... patut le diorang asingkan khas utk ikan2 nih...

Pastu masuk je ada small ponds - ada belangkas, boleh pegang tapak sulaiman, gamat. Tapi orang byk sgt dok kerumun... x sempat nak ambik gambaq. Kat dinding2 Aquaria tuh ada mcm2 pameran lagi... several type of fishes, electric eels, snakes, frogs, Tarantulas, butterflies, lizards, iguana, Tuntung, crocodile & any sort of animals u never seen before... Rasa mcm Discovery Channel lak. Penat gak kalu nak ambik gambaq tuh...mana dgn nak dukung budak 'merap' yg ngantuk tuh lagi...mcmana MakLong nak ambik gambaq nih Wildan?...

Aropaima... Besaq giler ikan nih... Duduk dlm aquarium besaq...nampak cam tak ganas, lemah gemalai je dia swim, boleh campur ngan ikan2 lain lagi...

Ait?? Apa dia nih? Sekali imbas memang mcm rocks je... ghupa nyer kura-kura. Tuntung ke, apa ntah nama sebenar dia.

Yeehhh!! dapat tengok turtle - live! Cute nyer... Tengah duduk dekat kolam nih, tetiba aje dia swim & timbul dekat Wildan... dia terkejut! "Heehh, jom la MakLong kita pi tang lain.."

Haaahhh... byk nyer ikan. Ada ikan kenit2... snappers, butterfly fish, ada anak ikan yu, anak ikan pari... air jernih giler, boleh celup2 tangan.

Open concept pond...sebelah cylinder tank, boleh celup2 tangan (hee...brani ke?), boleh tengok dari tangga...tapi jgn terjatuh lak dlm kolam nih... Ayoyo, cannot imagine maa...!

Big cylinder tank & beautiful fish in one of the aquarium...Lion Fish kut nama dia. Cantik, tapi poisonous types if not mistaken.

aquarium paling besar...The Living Ocean - rasa cam duduk dlm laut. Dlm tunnel nih ada tempat pejalan kaki & special conveyer-belt where you can just stand and travel all around the Aquarium which takes you from the beginning of the tunnel to the very end...jadi org tua2 takyah letih nak berjalan.

Ada mcm2 hidupan laut... ada sand tiger sharks & a few types of sharks (takut tengok gigi dia tajam2), huge sting rays @ikan pari (comel...nmpk mata & mulut dia mcm smiling..., swimming dgn melambai2), ikan yu bodo (yg hanya tidur je, duduk mcm batang kayu), big garoupa fish (yg kecik2 dh jual kt restoran gamak nyer), ikan yg slalu kita makan & tengok kat pasar...various types of fishes & marine life species.

Nurin yg teruja... buat muka cam apa ntah... spoil gambaq MakLong yg maintain 'ayu' tuh! Cian kat abg dia si Ammar tuh tak dapat ikut...

Sempat posing kat terowong nih... enjoy ke? @ terpaksa layaannnn!!!!

Seronok la budak-budak... dapat tengok orang bagi makan ikan dlm kolam utama. Masa we all kat situ around 3pm...feeding time everybody!! Memang patut pun diorang hanya bagi budak2 aje masuk dlm 'kandang' tuh, disertai oleh sorang penjaga (iaitu aku!)... huahahahh...

one of the diver hand-feeding the fish... ngeri gak tgk sharks tuh dok meliuk-lentuk kat orang nih nak ambik makanan... tapi, dia kan expert... dia suapkan mcm xde apa2...

Nak pegi lagi la...

replika 'kapal/bot karam' mengindahkan lagi suasana

muka budak ngantuk & letih... tak teruja langsung tengok 'rahang' jaws kat belakang dia tuh... "Ermm (",)... apa-apa aje lah MakLong..."

Ciannnn... dah letih diorang nih. Dah 'lembut lutut'... andai kata keluar aje dari Aquaria nih, terus ada tilam ngan bantal... tombang agak nyer!!! Anyway, we had a good time together. Pasni, abah & mak sihat skit, dh bukak kedai... mesti dok cite lak kat kengkawan depa...pi Aquaria. Huhu!!

video


video

Monday, June 1, 2009

award from fren of mine

Selalu tengok je blog orang tuh, orang nih dapat award... tak sangka lak kali nih blog aku sendiri dianugerahkan award oleh sorang kawan aku nih... - friendship award some more!!
Tak lain dan tak bukan dari...jeng!jeng!jeng!... TQVM Nerry2 torBerry.
Sejak masing2 aktif dalam acara blog-memblog...rasa "yang jauh kita dekat-dekatkan, yang dekat kita erat-eratkan"... tak gitu?

Anyway, Thanks again pasal hang rajin dok tengok blog aku... rajin dok bagi komen 'bangun membina & bangun terduduk' tuh... Syok tengok blog hang yang tetiba je ada new entry... daripada ari tuh aku dok tengok komen kat first entry ko sampai panjang-panjang... Tahniah! Nanti aku bagi ko award plak ehh!!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin