Thursday, April 23, 2009

de la Marche - The Curve

Yuhuu... some of the food we've ordered! Menu-menu mengancam yang some cannot resist. Very tempting... tapi xleh pergi slalu, nnt 'rabak' poket!!
The purpose of going there ==> Belanja budak 2 org (adik Alang) yg baru balik bercuti dari Australia nih. Dua-dua org nih pi ambik PHD, sorang UoMelborne, sorang UoAdelaide. Ermmm...best nyer... make themselves and their parents proud...!! How 'bout me?? (kalau ada rezki...hanya Allah saja tahu!)

Masa kat Marche nih, berangan aje lah yee..macam ada kat overseas...

Coincidence... terjumpa lak anak sedara Mami (baju merah) & best fren dia..Fareeza & Nani. Nani nak belanja Fareeza bufday. Happy belated buffday, Adik! Macam jejak kasih lak, tu yg Mami sengih smpai ke telinga tuh...Heheh!!


No story aaahhhh?????
Hehe... will continue after finish my exam maaa!!!
No time now... vely bezzy, vely tight schedule...
Ayooo!! Not a good planner ahh... not clever ah dis lady...

Lurve 'dis Quote


Monday, April 20, 2009

Char KueyTeow, Mali's Corner

Semalam pi makan Char Kueyteow yang best kat Mali's Corner, dekat Taman Bunga Raya, Setapak, KL. This is the 2nd time we all pi since Dec last year. Kak Ita yang kenalkan tempat nih. Semalam masa nak pi hantaq budak Alin tu balik, alang-alang dah dok kat area tu, pi aja lah.
Seperti biasa, parking susah... orang ramai... beratur panjang... meja penuh... tapi tunggu kejab je sebab dia dah tambah meja memandangkan sambutan yang 'gilerrr' hebat tuh. Kalau ari tuh rasa kueyteow biasa, semalam try semua yg special. Kalau kueyteow biasa RM3.50, kueyteow basah special & kuehteow goreng special RM6.00 sebab udang banyak, telur pun banyak. Semua sedap! Kat kedai tu ada gak Nasik Lemak Ayam Panas, sepinggan RM4.00. Pun best gak, dah pernah try. Tapi sebab char kueyteow nih tarikan dia lebih skit! Nasik lemak kat KL nih, banyak tempat yang best, lain kali je order. Satay pun dia ada, okey la rasa dia... Orang cite, tempat nih dari dulu memang speciality dia Char Keuyteow & Nasi Lemak Ayam Panas.

Ullallaaa... tak larat abih! Memang sure kena share. Last2, dua pinggan juga kasi bungkus. Aku share gak ngan Alang. Konon order sorang satu... sekali hantaq, penuh pinggan! Lain kali cukup lah dengan yang biasa aje. Takdak la 'termoyieh' kenyang! Timekacih Mami kerna belanja ek!

The Steamboat

We all memang suka steamboat. Bila rasa macam nak makan sup panas je, steamboat antara pilihan nyer...

So, last week... kami berkunjung The Steamboat, Ketam Village Restaurant di Jusco MaxValu, Desa ParkCity. Dah 3,4 kali jugak kitaorang makan kat sini. Even buka puasa pun pernah makan sup nih jek.

First time aku dapat try steamboat nih, masa Pn Zue - bos kat opis aku belanja kami kat The Steamboat, Ikano Power Centre.

Yang best nyer sebab ada individual hob, utk you masak sendiri mcmana you nak. Boleh pilih nak Combo Set atau pilih satu-satu from the menu. Nak sup tomyam & sup ayam (clear soup). Sos dia pun ada 2, red chili paste & green chili paste plus bawang goreng dalam olive oil (i think so!).

Pening jugak nak memilih from the menu... selalu nyer kami prefer ala-carte aje. Sorang 3,4 jenis pun kengkadang tak larat nak abis...
Macam-macam ada - udang, sotong, ayam, daging, fishballs, veggie balls, sayur-sayuran, mushrooms, mee, bihun etc.

Jom main masak-masak... Celup! Jgn tak celup! Masa kecik-kecik tak puas main masak-masak kan? Masa ni syiok plak teringat masa dolu-dolu... Cewaaahhh!!!

Bawak adik Alang yang baru balik bercuti dari Adelaide nih... Siannnn, dok lepak kat umah jek... orang lain pi keje. Lepas keje, we all bawak dia try tempat baru nih.
Mami came joining us after we had finished all our food. Mami stuck in the jam... bayangkan after 6pm, dari Ampang nak ke Menjalara nih...

Monday, April 13, 2009

Cucur Jagung

Ahh...!! Sedap nyer malam nih makan cucuq jagung... Cucuq jagung nih luarbiasa skit sebab resepi asal ciptaan Cik Niza sendiri.... heheh!!! Jangan tak percayaaaa....
Buat dia sempoi ja...

Jagung 4 ketui, udang sederhana besaq 15 ekoq (tumbuk dgn bwg besar), bawang besar seulas, bubuh sedikit aja udang geragau (org Kedah panggil udang kepai), secamca kecik serbuk cili. Secawan tepung gandum (of courssee!). Secubit garam (tapi tak perlu pun takpa).
Pastu, gaul semua (air tak perlu banyak sebab tepung tak banyak, lagipun udang & jagung tu dah berair skit kan?)...
Taadaaaa....!!! Boleh la goreng dahhh...
Goreng plak... jemput kecik-kecik ja, goreng sampai coklat gelap (smpai garing la tuuu...). Jgn kuning-kuning je dah angkat. Nanti 'makan minyak' lak cucur tu... Heheh! Sila la menjamu selera!
Sepinggan 2 orang aja makan...Ish,ish,ish...!! Cucur jagung ke...cucur udang nih hah? Me'ranum' dalam kuali tu... Tak sabar nak tunggu. (Jgn le tgk ghupa kuali tu...dia byk berjasa pd kami banding kuali yg kunun mahal tuh!)
Tapi...ada tapi nyer! Resepi ni tak valid untuk Cheq Tom pasai dia kata yg dia buat lebih sedap & tak hangit! Huahuahua...jgn marah no! Dah betui, buat lagu mana?! Takpa, cucur mak pun cheq makan aih... cuma yg kuning tu kena la selak cari jagung & kena lak cicah ngan sos. Pun okey kan??
Mak, nak cucuq udang mak sepinggan. Cucuq udang mak sure tak boleh lawan seantero dunia nyer...dengan kuah kacang 'mellekkaattt' kat jari & lelangit... Ulllallaaa... Power wa cakap luuu...!!!

Oh no! Oral Presentation!

I'm afraid of public speaking... I lack of confidence in doing it... Oral presentation... OMG! Why do I have to go thru this...?! ==> Last Sunday, our group presentation (Kapt.Hadi, Shahrul, Norish & me) had to present a Report Writing (for english language presentation) from our research/findings...

To make it worst, we've just finalised our report and prepared the presentation slides... 2 hours before the presentation starts. I had "butterfly in my stomach". How? Even an expert cannot do like we did...hehx3. We already make several appointments to meet up ...but...due to very tight office schedules ... some had to go outstation & doing overtime... (yg kena pi Melaka la, pi Bandung la, pi Johor la, aku plak...nak balik kpg sbb kenduri Wildan la...). We can't meet as promised.

Finally, we did it. We also have time to watch presentation from other students & gave our support. Besides, we study the way they presented it. We presented it not as good as others, but we did quite well. I just can't memorize well what I've read. Some I presented smoothly but some I read my notes...What to do! Sorry my frienzzz....But we just did it. Big clap to you all!

Friday, April 10, 2009

MFM & Premiere Show

Semalam pi tengok cite Fast & Furious kat Cineplex, Mutiara Damansara.
Rezeki kan... dapat tiket free 'Premiere Screening' for TV3, given by our close fren...
Tenkiu Kak Nik! Cian dia, tak dpt bawak anak dia tengok cite ni sbb 18SG.
Fuyyooo!!! Best nyer tengok Vin Diesel beraksi & berlumba. Nasib Wildan tak tengok cite nih... kalau idak, jenuh le ber'fast & furious' plak.
Si mamat Zed Zaidi pun mai skali, tapi tak sempat bergambar dgn dia. Sure kalau Wildan tengok, dia kenal actor Impak Maksima nih.
Janji ngan Alang & Mami suruh balik awal skit... lepas keje kami jumpa kat Cineleisure.
Sempat le rembat kasut 2 pasang. Cian Alang plak tak sempat beli seluar Levi's dia. Lain kali ye Alang!
So, lepas Mami sampai... kami pi makan kat Manhattan Fish Market. Depa demand le plak nak lobster... kunun Mami lama tak makan...heheh! Mami laaaa...??
Takpe, once in a blue moon...why not?!
This time we all just ordered one menu... 'Giant Flaming Whole Lobster Platter'. Sebab slalu pun tak abih... Dah 8.30pm... ermm...perut pun dah lapar!
Tak bley tahan la tengok itu lobster juga...ada tergolek sama itu dalam kuali...sama mayonaise juga ada salut... kasi campur juga sama itu chips & crispy fish fritters, sama salad (no rice!), sama itu creamy Garlic Butter Mussels & fried calamari...
Sooo yummmyy!!
Kolestrol dah berkole-kole... tapi belum sedar diri. Layan perut punya pasal...lupa diri sat no! Dengan alasan... skali-skali...heheh!!
Tengok le Alang tu, makan salad laaa...tak mau nasik! Psiko je tu Alang! Harap salad je...yang lain balas serupa... apa ada hal?! Ngehx3...
Duuuddd!!! Thumb-up for the best dinner tonite!
Pandai Mami makan...sampai licin! Lain kali kita pi lagi no! Kosongkan perut, kita puasa... buka puasa makan berat skit takpa kut... ;D
Nak sedapkan hati...
Whatever, together-gether we had a good dinner, a good show, a good time to release our stress... ye Mami?

Tuesday, April 7, 2009

Oh! Bang Brayen...

Saja ari nih balik 6 sharp, pi ambik Alang kat opis dia. Oleh krana masih awal, we all lepak jab kat O'Briens kat bawah opis Alang tuh...
Konon nak makan light portion le... Alang belanja Scone, Sandwich 'Tuna Swiss Melt' & Lemon Lime sparkling juice. Ermm...best nyer! Makan camni je pun dak konyanggg...

Cozy gak kat sini... lagipun orang tak banyak sebab masing-masing dah nak balik keje...
We all diet le malam nih. Makan awal & makan roti aje le kunuuunnn...! Resepi terbaik untuk 'dagu berlapis'...hehe!

Sunday, April 5, 2009

Ni hao ma?

Dah puas kepala hotak nih buntu carik kawan nak ajak buat Mandarin group presentation, semua dah ada geng masing-masing. Pasrah aje lah masa tuh nak buat sorang-sorang! Hampir nak call laoshi... bukak le laman web i-class. Berkat doa...rezeki Allah Taala bagi, ada juga hamba Allah sorang dalam waktu terdesak cenggini...masih takde group lagi. Apa lagi, cepat2 le call. Alhamdulillah...syukur pada-Mu Ya Allah Kau permudahkan jalan bagiku. Dapat kawan yang duduk pun dekat dgn opis, senang nak buat appointment, buat dialog for presentation pun 'ala-ala koboi' je, tak banyak kerenah. Nama dia Khursiah. Sekali jumpa je buat selection for dialog...2nd time jumpa terus buat recording... Caya lah! Semalam nak wat recording le konon, dengan jasa baik adik dia...Imah, we all menapak le ke ASWARA (dulu ASK...baru semalam tau...hehe!). Imah belajar kat situ. Dia ada viewcam. Dah alang-alang we all ke sana ambik dia, kami pun menumpang le satu bilik kuliah kat sana untuk wat recording. Berkat bakat yang ada pada bakal pengarah muda nih... menjadi jugak le presentation kami. Thanks Imah! Yang kelakar nyer kami dua orang le, merangkak-rangkak cakap Mandarin... tergeliat lidah! Bukan nyer buat betul2, gelak nyer banyak! Kelakar rasa! Cut & take banyak kali. Berangan le cam berlakon. Nasib baik Imah sabar dgn we all. Sempat lagi bergambar ngan Mr.Skeleton nih. Nasib tak ikut balik. Dah le recording abih pkl 11pm.

video

Aksi Little Rempit

Peminat cilik cite Impak Maksima vs. Rempit...
pantang jumpa motor... sure tak ke mana dah... nasib baik motor nih takleh jalan...time-time nih senang jaga, duduk & tengok dia ja... dia tak kesah pakai duit ka, tak pun dia belasah jugak... ikut aja style yang dia teringat nak buat, sendiri buat macam cite yang dia tengok tuu...takdak sapa ajar! takdak sapa suruh! Kalau naik motor, dia kata rempit. Tapi kalau sapa2 jugak yang bawak dia naik keta, dia suruh bawak laju-laju macam Impak Maksima!
"Maklong, tengok niii...Wildan buat cam dia buat niii... Vrommm!!!". Hai laaa Wildan! Mudah-mudahan Maklong doakan, besar esok hang tak jadi mat rempit dah laa no!... Yang Ummi tu nak bagi Wildan jadi Ustaz... camna nih? Nak jadi Ustaz Rock ka?
Ni le rupa budak nakal & lasak tuu...
Ternganga Wildan tengok cite lawan - Steven Seagal favourite Alang. Hiargh!! Pastu sapa jugak yang ada dekat2 dia, sure jadi mangsa...
Alang...Peace!! Wildan pakai baju yang Alang belikan...
Ni skill Wildan menjinakkan anak gajah...hehe!! Kalau bebudak lain hanya naik & jalan je macam biasa... dia sibuk je tangan tu petik button kat tengkok gajah tu. Boleh pause, boleh gohead-gostan (reverse), boleh slow..pastu laju balik, siap buat corner baring sampai terbalik anak gajah tuu...
Nak sangat pedang macam Steven Seagal, dapat la pedang Ben10...diddy Wildan belikan. Nak selit kat pinggang le konon...So, sepanjang jalan Wildan tak abih-abih la dok hiargh..! hiargh..! Sampai la ter-selisih plak dgn sorang budak (rasa nyer setahun muda dr Wildan kut, pendek je budak tuh!), dia ingat Wildan cabar dia... sekali dia pun buat hiargh macam ultraman, beliak biji mata dgn muka serius giler... hahh kau Wildan!! Terdiam... Ingat dah habih hero...rupa nyer ada lagi hero... alamak! nape jadik hero kampung nih...heheh ;P
Minggu lepas Wildan mai dgn Tok & Wan sebab nak ikut Ummi & Diddy pi dinner kat Royal Bintang, KL. Petang tu kita gi jenjalan kat 1Utama lepas Mami belanja kita makan nasik lauk banyak kat Sri TTDI, Shah Alam... Maklong belanja makan aiskrim Baskin' Robbins. Sedap kan! Esok nyer, kita pi jenjalan kat Berjaya Times Sguare. Makan kat Chicken Rice Shop. Konon Mami nak bawak pi makan kat ikan bakar Bellamy, tapi Ahad tutup. Mami nak pi tengok orang lelong barang kat Perhimpunan UMNO, pun dah habih... cian kat Mami terlewat sehari. Ummi ngan Diddy nak bagi Wildan naik mainan2 kat Cosmos World, BTS tu..tapi sebab Wildan dah ngantuk sgt... terus tak jadi. Tengok roller coaster je lah yee...
Aksi sensasi budak rempit...
video

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin